Leipastiin tuossa iltapäivällä munkit kun rakas äitini tuli avittamaan (lue. tekemään suurimman osan) leipomisessa. Kyllä olisi ollut hurja homma näiden piiperöisten kanssa. Pienimmäinen roikkui lahkeessa ja tietenki dadda housussa... Tytöt halusivat osallistua leipomiseen taikinan liisteröitymisvaarasta huolimatta... Eli apu oli tarpeen. MUTTA. Munkeista tuli ihan maailman parhaita, valehtelematta!!!

 

MUNKIT Àla mutsi:

5 munaa

3 dl sokeria

8 dl maitoa

2 hiivapalaa

1.5 tl suolaa

2 tl kaardemummaa

reilu 1.5 kiloa vehnäjauhoja 

250 g marg/voi sulatettuna

1.5 litraa rypsiöljyä paistamiseen

sokeria pinnalle

544615.jpg

Tästä taikinasta tulee aika paljon munkkeja, tietysti riippuu vähän siitä minkäkokoisia tekee. Mut rutosti näitä tuli, takuulla meijän perheen tarpeisiin ja ylikin.

  • Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota siihen hiivat ja lisää munasokerivaahtoon.
  • Heitä sekaan mausteet ja jauhot (ei ihan kaikkia) ja sula rasva. Tee taikina käsipelillä, saa jäädä aika löysäksi.Anna turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
  • Jaa taikina esim kolmeen osaan. Kaulitse osa levyksi, n. parin kolmen sentin paksuiseksi. Muista jauhottaa alusta hyvin ettei tartu kiinni!
  • Paina jauhotetulla lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla. Tämä tapa säästää kovasti aikaa ja vaivaa!
  • Kuumennä öljy isossa kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Sokeroi kuumana.

Minä tein pikku satsin kuorrutettuja munkkeja, kuumensin kattilassa alle puoli desiä kermaa johon paloittelin valkosuklaata (pandan levy). Hämmensin kunnes suklaa suli. Kastoin jähtyneitä munkkeja ensin valkosuklaassa, sitten strösseleissä. Hyvin toimii myös tummalla tai vaalealla maitosuklaalla. Ja parempia ovat kuin arnoldsin donitsit, ainakin meidän nappuloiden mielestä! Äiti yhtyy tähän myös :) Ulkonäkö ei ehken oo ihan yhtä hyvä ja teollinen ;) Mutta maku ratkaisee! Aina!

544614.jpg