Meillä meinasi jäädä ruskeiden piprujen teko kokonaan tältä Joululta. Sen verran kiireeksi meni. Miehen pyynnöstä niitä piti sitten kuitenkin tehdä, ja toki lasten iloksikin. Aatonaattona meillä tuoksui pipari :) Ohje on äidin peruja, muita kuin tämä minulla ei olekaan. Piparit on suussasulavia, johtunee isosta rasva- ja sokerimäärästä. Jouluna ei kuitenkaan kaloreita lasketa, meillä ainakaan. Sen aika on sitten uuden vuoden jälkeen! Tehtiin suuria jänöjä, erilaisia sydämiä, porsaita, traktoreita Nuutille, kuu-ukkoja ja enkeleitä. Pian on kaikki mussutettu!

1162260.jpg

3 munaa

4.5 dl sokeria

400 g voi/marg

1 dl siirappia

1 pss piparkakkumaustetta

2 tl kaardemummaa

3 tl soodaa

3 dl perunajauhoja

n.10 dl vehnäjauhoja joista n. 9 dl taikinaan, loput jauhotukseen.

  • Mittaa kattilaan rasva. Sulata se miedolla lämmöllä. Lisää sitten siirappi ja mausteet, anna kiehahtaa. Jäähdytä kunnolla.
  • Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten yhdistetyt kuivat aineet ja voimausteseos vuorotellen lisäten.
  • Anna taikinan jähmettyä viileässä paikassa yön yli.
  • Kauli taikina levyksi ja ota siitä muoteilla pipareita. Paista uunissa 225 asteessa kunnes saavat vähän väriä.

Ja tosiaan, myöhäisestä piparileivontapäivästä johtuen ei tänäkään vuonna saatu taloa aikaiseksi. Jouduttiin tyytymään tähän keraamiseen versioon, joka ei kyllä ole yhtään hyvänmakuista mutta melkein yhtä kaunis se on kuin oikeatkin talot <-ainakin jos se ois mun tekemä... ;)

1158688.jpg