1114778.jpg

Pitihän se minunkin testata tämä resepti, jonka löysin yhtälailla Jennyn blogista. Kiitos Jenny!!

Itsenäisyyspäivän kahvipöytään tämän juhlallinen herkku sopi mainiosti, aivan yhtä hyvin Jouluksikin! En oo leipomuksissa ennen karpaloa testannut, sitä ei kauheesti täällä meilläpäin oo. Kaupan pakastealtaasta ehkä? Noita kuivattuja karpaloita ja mansikoita oon monen blogissa nähnyt, mutta mulla ei oo hämärintäkään aavistusta mistä niitä voisi hankkia. Voisko joku kiltti sielu vinkata vähän? Mulla ois montakin ohjetta mihin niitä tulisi, siis kuivattuja marjoja, niin ois kivaa kokeilla.

Ohje siis oli tällainen:

Pohja:

150 g piparkakkuja

75 g voita

Piparkakkumousse:

250 g piparkakkuja

½ dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria

2 dl glögitiivistettä

50 g tummaa suklaata

50 g voita

8 liivatelehteä

5 dl Flora Vispiä

Karpalokiille:

4½ dl karpaloita

1 dl sokeria

4 liivatelehteä

1 dl punaista mehua

  • Murusta piparit ja sulata voi. Yhdistä pohjaksi ja taputtele irtopohjavuokaan.
  • Tee piparimousse. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen. Murusta piparit hienoksi. Sulata mikrossa voi ja suklaa ja lisää ne pipareihin. Lisää myös sokerit ja puolet glögitiivisteestä. Kiehauta toinen osa tiivisteestä ja liota siihen liivakot. Anna jäähtyä.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon. Lopuksi kaada liivakkoseos ohuena nauhana mousseen. Laita täyte pohjan päälle ja anna hyytyä pari tuntia jääkaapissa.
  • Valmista kiille. Liota liivatteita jälleen kylmässä vedessä noin 10 min. Laita sokeria karpaloille ja soseuta ne. Kiehauta mehu ja liota liivakot siihen. Lisää seos karpaloihin. Levitä seos tasaisesti kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Vinkkinä- Minä ensin aattelin tehä tän puolukoista karpalopulan takia. Kävin viikonloppuna kaupungissa ja törmäsin siellä kauppiaaseen, joka möi kaikkia kivoja purnukoita. Sieltä löytyi myös karpalohyytelöä, joten ostin sitä tätä kakkua aatellen. Oioin siis vähän. Liotin kaksi liivakkoa jotka laitoin puoleen desiin kiehuvaa glögitiivistettä. Lisäsin tämän hyvin sekoittaen hyytelöön, ja lätkin seoksen sitten kaakun päälle. Koristelin pakastekarpaloilla ja piparimurulla. Tämä oli ihanaa! Makeahirmuna diggailin etenkin tuota piparimoussea, oisin voinut lusikoida sitä ihan jälkkärinä melko satsin ;) Karpalojutska oli kirpakkaa, taittoi hyvin makeutta. Seuraavana päivänä kirpakkuuskin oli jo vähän taittunut, tai sitten suu tottunut :))

1114782.jpg