Tämä on yksi ehdoton riistaruokasuosikkini. Vaikka ruoka onkin aikaavievä kaikkine pilkkomisineen ja kypsentämisineen, niin ihan varmasti palkitsee maullaan. Teen ruokaa usein fiilispohjalla ja hankalinta onkin tuo aineksien 'mittaaminen', mausteitakin tupsauttelen lonkalta. Laitan tähän sellaisen ohjeen jossa kaikki on noin määriä... Hirvenlihaa meidän taloudessa tulee käytettyä lähes viikottain, koska armas mieheni harrastaa metsästystä ja etenkin hirvellä käyntiä. Muutakin riistaa on satunnaisesti tarjolla, mutta lähinnä syksyllä/alkutalvesta. Laitan paremman kuvan kunhan saadaan ruoka lautaselle. :)

540068.jpg

Hirvipata

Reilu pala hirven luutonta paistia n. kilo tai puolitoista

Vihanneksia maun mukaan, tässä ainakin kesäkurpitsaa, porkkanaa, lanttua, punasipulia ja keltasipulia, palsternakkaa. Myös omenaa voi käyttää, mieluiten hapanta kotimaista lajiketta. Määrät vaihtelee, nyt 1 kesäkurpitsa, kolme porkkanaa, puoli lanttua, pala palsternakkaa, iso puna- ja keltasipuli.

1 lihaliemikuutio, puoli kasvisliemikuutiota

1 tl hunajaa, 1 rkl punaviinivasikanlihafondia, suolaa, mustapippuria, maustepippureita, paprikajauhetta

voita ja öljyä paistamiseen

  • Leikkaa liha reiluiksi paloiksi ja paista voiöljyseoksessa väri pintaan ja kunnes lihaneste tulee pintaan. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.
  • Pilko vihannekset aika pieniksi kuutioiksi, kesäkurpitsa ja sipulit reilummiksi lohkoiksi. Paista öljyssä kunnes saavat väriä, mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Lisää hunaja ja fondi, sekoittele hetken aikaa ja lisää pataan.
  • Tee kuutioista lihaliemi, sen verran että lihat ja vihannekset peittyvät. Heitä jokunen (n. viisi kpl) maustepippuri joukkoon.
  • Hauduta pataa uunissa 200 asteessa n. 2,5 h. Lisukkeena toimii ihanasti esimerkiksi basmatiriisi tai perunamuusi. Naminami!

 

      544619.jpg

      Nojaa eipä tuo kuva kyllä hääppönen oo mutta laitanpa silti paremman puutteessa.