1587587.jpg

Tässä tulee ohje kuten lupailin! Oli muuten tosi hyvä omppupiiras, vaikkakin sain saikata ihan urakalla tekovaiheessa. Ohjeen piti olla simppeli mutta... en tiiä mitä kämmäsin, oli kyllä harvinaisen hankala tuo pohjataikinan koulaaminen! :D Resepti on Maku-lehdestä, vähän isse tuunattuna.

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

2 dl huoneenlämpöistä voita/margariinia

2 dl sokeria

4 keltuaista

  • Nypi voi ja sokeri, lisää vehnäjauhot ja lopuksi keltuaiset, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina pakastepussiin ja jääkaappiin n. puoleksi tuntia/täytteenteoa ajaksi.

Täyte:

1 kg hapahkoja omenia (mulla oli ihan perusomppuja, jotain granny smitheja tms. vihireitä)

2 dl fariinisokeria

3/4 dl vehnäjauhoja

1 dl appelsiinimehua

2 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

ja oma lisäys tietenkin vanilijasokeria/aromia

Voitelu: Valkuaisella

  • Kuori ja lohko omenat. Sulata kasarissa sokeri ja lisää vehnäjauhot, sitten perään omenat. Sekoita ja lisää mehut sekä mausteet. Kuumenna kunnes seos pulpahtaa.
  • Ota irtopohjavuoka ja laita siihen leivinpaperia pohjalle suojaksi. Kauli taikinasta n. puolet pohjataikinaksi (saa yltää reunoille) ja laita se vuokaan. Lisää pohjan päälle täyte. Kauli toinen osa taikinaa kanneksi. Voit jättää hieman taikinaa koristeluun. Pistele kanteen haarukalla reikiä ja voitele piiras valkuaisella.
  • Paista kakkua 175 asteessa noin 1 h 10 min.
  • Valkuaista jää aika lailla yli. Mulla kun ei oikein tuo taikinan kauliminen onnistunut ja kansi repeili pahasti ja oli ruman näköinen, niin tein valkuaisista ja tomusokerista marengin piiraan päälle. Kun piiras oli muuten kypsä niin pursotin päälle marengin, joka juuri riitti tähän piirakkaan! Nostin lämpöä 200 ja paistoin vielä sen aikaa että marenki sai kauniin väri. Ja kyllä oli paljon kauniimpi piiras sen jälkeen! Kylläkin toooosi makea, että jos kauliminen luonnistuu niin voi tuon marengin jättää huoletta poiskin, makua ja makeutta piisaa yllin kyllin ilmankin.

1587591.jpg