1496951.jpg 

Eilen saatiin munkit paistettua Vapuksi. Mulla on melkeinpä aina äiti kaverina tässä hommassa, luulen, että muuten jäis tekemättä. Jotenkin pelkään tai en osaa sitä rasvassa paistamista, hirvittää että poltan itteni tai koko mökin. Ja sitä paitsi, oikeesti, en oo koskaan syönyt parempia munkkeja kuin äidin tekemät!

 

Taikinaan tarvitset:

5 munaa

3 dl sokeria

8 dl maitoa

2 hiivapalaa

1.5 tl suolaa

2 tl kaardemummaa

reilu 1.5 kiloa vehnäjauhoja 

250 g marg/voi sulatettuna

1.5 litraa rypsiöljyä paistamiseen

sokeria pinnalle

  • Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liota siihen hiivat ja lisää munasokerivaahtoon.
  • Heitä sekaan mausteet ja jauhot (ei ihan kaikkia) ja sula rasva. Tee taikina käsipelillä, saa jäädä aika löysäksi.Anna turvota.n. 20 min lämpimässä paikassa.
  • Jaa taikina esim kolmeen osaan. Kaulitse osa levyksi, n. parin kolmen sentin paksuiseksi. Muista jauhottaa alusta hyvin ettei tartu kiinni!
  • Paina jauhotetulla lasinpohjalla pyörylöitä levystä, tee reiät sormilla. Tämä tapa säästää kovasti aikaa ja vaivaa!
  • Kuumennä öljy isossa kattilassa ja paista munkit kullanruskeiksi. Sokeroi kuumana.

Tällä samalla ohjeella teimme munkit viime vuonnakin. Tärkeää tässä taikinassa on tuo munien ja sokerin vaahdotus, se takaa ilmavat ja kuohkeat munkkiset!

Osan munkeista uitin valkosuklaassa ja päälle ripottelin erilaisia 'ripelöitä'. Nää munkit kyllä on jo melkeestä liian hyviä. Osa sitten jäi ilman sokeria tai suklaata, niitä voi sitten pakastuksen jälkeen paremmin koristella sulana. Tässä alla muutama variaatio.

1496952.jpg

 

1496953.jpg

 

1496957.jpg