1216938.jpg

Riistaa on edelleen pakkasessa, ja ei aina jaksa tehä samanmoisia liharuokia. Tää ohje oli uudessa Yhteishyvässä, tein sen vaan siis lihaa muuttamalla hirvestä enkä naudasta. Täytyy sanoa että oli ihanaa, aikuiseen makuun kylläkin. Lapset söi lohkiksia ja jauhelihakepakoita ;D Lihanmäärää en osannut 'mitata', käytin tähän ison köntin mureaa sisäpaistia. Lihan on hyvä olla tuntero huoneenlämmössä ennen paistamista. Laitan ohjeen niin kuin se virallisesti menee:

800 g naudan paistilihaa (enemmän ja hirveä;)

100 g pekonia

200 g tuoreita herkkusieniä

1 tl suolaa

mustapippuria (panin myös jokusen maustepippurin)

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl vettä

3 dl punaviiniä (pinot noir-rypäleistä tai ihan mitä vaan;)

3 rkl tomaattisosetta

3 porkkanaa

1 laakerinlehti

2 valkosipulin kynttä

8 pikkusipulia (lohkoin isoja sipuleita kun ei pieniä kaupassa ollut)

timjamia 0.5 tl

  • Kuutioi liha ja pekoni. Puhdista sienet ja halkaise isoimmat.
  • Ruskista lihapaloja reippaasti öljy/voiseoksessa muutamassa erässä. Ota pannulta liemi talteen.
  • Siirrä ruskistetu lihat pataan ja sirottele pinnalle suolaa, pippuria sekä vehnäjauhot. Lisää vesi ja viini sekä tomaattisose, ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia.
  • Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Ruskista pekoni pannussa, lisää sitten sienet ja anna niidenkin saada väriä. Ruskista myös sipulit kevyesti. Siirrä sitten kaikki pataan, myös porkkanat ja mausteet. Kuumenna jälleen kiehuvaksi. 
  • Hauduta pataa kannen alla kunnes liha kypsyy.

Aika paljon työvaiheita tässä ruoassa, eli kannattaa varata aikaa tekemiseen. Minä haudutin lihaa pari tuntia, koska tykkäämme että se on kypsää ja mureaa. Lisäsin vielä oman maun mukaan yhen lihaliemikuution, suolaa en pannut niin paljon kuin ohjeessa. 

Lohkoperunat:  

Noin kilo pottuja

pari rkl öljyä

aromisuolaa, paprikajauhetta, grillimaustetta

Pese perunat hyvin, ei ole pakko kuoria (minä hysteerikko kuorin;). Leikkaa perunat lohkoiksi ja pane kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Paista uunissa 225 asteessa noin 45 min. (ohjeessa luki 20 min, mutta meidän potut ainakin oli ihan raakoja, no oli niitä kylä hirmunen määräkin;)

Lisäksi salaattia jossa jäävuorisalaattia, omenaa, kurkkua, tomaattia, rypäleitä ja cantaloupe-meloonia.